Sidor

måndag 29 december 2014

Årets nyordslista är här!

Nu är den här... Årets nyordslista! Hur många av orden använder du?

attefallshus – liten bygglovsfri byggnad som får användas som bostad.
blåbrun – ökad användning: färgbeteckning för politiska samarbeten mellan traditionella högerpartier och främlingsfientliga, högerextrema eller högerpopulistiska partier.
cisperson – ökad användning: person som inte är transperson, det vill säga vars könsidentitet och könsuttryck stämmer med normen för det kön som juridiskt registrerades för personen vid födseln.
digital valuta – ökad användning: valuta som skapas och lagras elektroniskt.
en – ökad användning: alternativform till det generiska pronomenet man.
fotobomba – ökad användning: medvetet eller omedvetet hoppa in i bild eller på annat sätt sabotera när någon fotograferar.
frisparkssprej – ökad användning: vit sprejfärg som används vid frisparkar i fotboll för att markera var bollen ska ligga och var försvarsmuren ska stå.
genusbudgetering – ökad användning: budgetprocess med ett integrerat genusperspektiv på alla nivåer, bland annat utvärdering av budgetens effekter ur ett genusperspektiv och konkreta åtgärder för att främja jämställdhet.
gurlesk – ökad användning: feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element.
gäri – ökad användning: tjej.
icke-binär –person som inte passar in i tvåkönsnormen.
kippavandring – ökad användning: manifestation där deltagarna bär kalott för att visa solidaritet med judar och protestera mot antisemitism.
klickfiske – ökad användning: användning av lockande eller avsiktligt vilseledande rubriklänkar på nätet, som används för att locka till klick.
kringis – ökad användning: anställningsförmån där anställda får hjälp med det "runt omkring", som tar tid från jobbet och fritiden.
krislåda – ökad användning: låda som innehåller saker en person behöver för överlevnad vid en kris.
kärrtorpa – göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda och mot nazistiskt våld.
köttnorm – ökad användning: normen att äta kött.
matnationalism – ökad användning: föreställning om att mat producerad i det egna landet alltid är bättre än importerad mat, till exempel ur miljö- eller djurskyddssynpunkt.
mellanförskap – ökad användning: upplevelse av att inte helt tillhöra någon samhällsgemenskap.
mobilzombie – ökad användning: person försjunken i sin mobiltelefon, som därför inte lägger märke till vad som sker runt omkring.
nerväxt – ökad användning: politiskt mål att få ner den ekonomiska aktiviteten till en ekologiskt och socialt hållbar nivå.
nettokrati – föreslaget valsystem där varje väljare får en positiv och en negativ röst och därmed inte bara kan rösta för ett parti, utan även mot ett parti.
normcore – alldaglighet som stilfilosofi.
parkera bussen – ökad användning: spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet.
plastbanta – ökad användning: minska mängden plast i sin omgivning för att undvika giftiga kemikalier.
pultvätta – rensa ett dokument från personuppgifter.
rasifierad – ökad användning: person som, på grund av sitt utseende, blir tillskriven en viss rastillhörighet och egenskaper som förknippas med den.
ryggprotest – ökad användning: manifestation där deltagarna visar sitt missnöje genom att vända ryggen mot till exempel en talande politiker.
rödgrönrosa – färgbeteckning för politiska samarbeten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och ibland Vänsterpartiet.
sekelsiffror – ökad användning: två siffror som anger födelsesekel före personnumret.
selfiepinne – stativ i form av en armförlängning som används för att ta självporträtt.
sms-anställning – ökad användning: timanställning eller kort vikariat som erbjuds genom sms från arbetsgivaren.
spoilervarning – ökad användning: varning som uppmärksammar mottagaren på att innehåll i exempelvis en bok, en film eller ett tv-program kommer att avslöjas, på ett sätt som riskerar att förstöra upplevelsen för den som inte läst eller sett det som avhandlas.
trafikmaktordning – ökad användning: hierarki som speglar samhällets prioritering av trafikslag.
tvodd – poddsändning med rörlig bild.
tvåkönsnorm – ökad användning: samhällelig konvention som delar in mänskligheten i könen man och kvinna.
usie – självporträtt med kändis eller annan person.
virtuell våldtäkt – ökad användning: sexuellt övergrepp där någon på distans tvingar en person att utföra sexuella handlingar framför en kamera.
yoloa – ökad användning: leva livet som om varje ögonblick vore det sista, fånga dagen.
åsiktskorridor – ökad användning: metafor för gränserna för vilka åsikter som är allmänt accepterade i samhällsdebatten.
Källa: Svenska språkrådet

fredag 19 december 2014

God Jul och Gott Nytt År!

Så här i juletid så är det många dagar som det blir lite hipp som happ med, men här ser ni när jag är tillgänglig:

22 december - på lärcenter
23, 29, 30 december och 2 januari - jobbar hemifrån del av dagar
5 januari - på lärcenter

Ha nu en riktigt god jul och ett gott nytt år!
/Anna-Karin

tisdag 9 december 2014

Studiestuga!

Tiden går fort när man har roligt och den här veckan kör vi studiestuga igen, efter två veckors uppehåll.

Vi startar som vanligt kl 9, men vi byter tillfälligt sal - Almen eller Pilen (vet inte med säkerhet än...). Jag har lovat dem som läser kursen Svenska 2 att jag ska gå igenom en uppgift, "Svenskheten i svenskan", med dem direkt kl 9, men den är nyttig för er alla så häng gärna på.

Vi ses!

Närträff!

Med risk för att vara tjatig ;-), tänkte jag pusha för närträffen igen.

Nästa vecka, alltså tisdag 16 december, ses vi i salen Eken (vid kopiatorn) kl 9:00 för vår träff med momentet "Att leva i en roman". 

Jag vill trycka igen på att vi endast har två tillfällen i kursen där förmågan muntlig produktion och muntlig interaktion ingår och det är därför extra viktigt att man är ordentligt förberedd. Det handlar inte bara om att förbereda sig genom att skriva ner vad man ska säga - det viktigaste är att verkligen öva på just den muntliga biten, att stå hemma och träna högt. Tänk på de retoriska knepen vi gick igenom på förra närträffen  - de funkar i det här sammanhanget också. 

Självklart ingår också förmågan läsförståelse i det här momentet. Det handlar om att visa berättartekniken som författaren använder genom den karaktär ni väljer att vara. Ni ska också förstärka er karaktär genom att ta med rekvisita som visar vem ni är på ett eller annat sätt. 

Jag utgår från att ni har påbörjat läsningen av er valda bok, men om så inte skulle vara fallet, och om ni har svårt att välja, så hjälper jag er naturligtvis med detta. Det finns också en lång lista med böcker att välja från på kursytan. Ni har den även här: https://docs.google.com/a/larcenter.se/document/d/1VcQzEX3HnbCtH4F0_uuZA2oJTvD4o7Y_z4tDpKYVY-Q/edit

Självklart får ni komma med egna förslag, men försök att utmana er själva och välj någon som ni inte skulle ha valt annars. 

Hälsningar Anna-Karin

tisdag 2 december 2014

Tio goda råd om skrivande

Hanna Lundqvist på gd.se ger oss tio goda råd om skrivande... Goda råd om fel som hon anser är värre än särskrivningar och det är många bra saker att ta del av här. Även om särskrivningar står högt på min lista över irriterande saker ;-).


Du kommer till hennes krönika HÄR