Sidor

fredag 27 december 2013

Dags för årets nyordslista!

Nu har Språkrådet och Språktidningen kommit ut med årets nyordslista!
http://spraktidningen.se/artiklar/2013/12/dags-att-embrejsa-arets-nyord

Aftonbladet hänger också på, med ett test. Vet du vad de nya orden betyder?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18086155.ab

Bildkälla: Jens Magnusson (språktidningen.se)

lördag 21 december 2013

God Jul och Gott Nytt År!

Jag vill önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! 

Den 2 januari är jag tillbaka på Lärcenter, men jag kommer att jobba hemifrån en del i mellandagarna.

/Anna-Karin

måndag 16 december 2013

"Jag är Jason"

"Ni kanske redan sett den, om inte så se den här. Intressant vad man kan göra med ett tal, och hur starkt det blir när så många olika röster läser tillsammans." (Svenskrummet, Facebook)




fredag 13 december 2013

Luciadagen


"Nu är det dags att dra på sig den vita långskjortan, sätta små lampor eller en upp- och nedvänd pappersstrut på huvudet och sjunga stora nonsenssången. Hur mycket begriper ni? Språkrådet förklarar texten." (facebook.se/sprakradet)
Lucia var en kristen jungfru från Syrakusa på Sicilien. Hon förföljdes och dödades år 304 men blev senare martyr och helgon. Redan under tidig medeltid blev 13 december en minnesdag för henne.

Luciasången 


Nu är det dags att dra på sig den vita långskjortan, sätta små lampor eller en upp- och nedvänd pappersstrut på huvudet och sjunga stora nonsenssången. Hur mycket begriper ni? Luciasången kan behöva en förklaring rad för rad. Vi utgår från den vanligaste varianten, som är en kombination av Sigrid Elmblads text från 1924 och Arvid Roséns något yngre. (Melodin är från 1800-talets Neapel).

”Natten går tunga fjät”: Fjät är ett gammalt ord för steg eller spår, besläktat med fot. Åtminstone sedan 1800-talet hör det hemma endast i fackspråk eller höglitterär stil med undantag för vissa stelnade uttryck som ”ett tuppfjät”.

”runt gård och stuva”: Stuva betyder stuga och var förr en vanlig form, särskilt i sydvästra Sverige. I danskan har g mellan vokaler gått över till v i betydligt fler ord: havemave,lave.

”Kring jord som sol´n förlät”: Förlåta betyder här överge, lämna. Också den betydelsen är reserverad för högre, särskilt religiös, stil sedan ett par hundra år. Men på 1600-talet sade man förtröstansfullt ”Gud förlåter inte de sina”.

”skuggorna ruva”: Ruva, i betydelsen vila över, är kanske inte så svårt. Man kan lägga märke till att ruga tidigare var en vanlig variantform. I motsats till stuga har alltså standardspråket här tagit upp v-formen.

”Drömmar med vingesus”: Vingesuset är tvetydigt. Den vanliga formen är vingsus – även om vingesus också förekommer – och ordet har ofta överförd betydelse, ungefär somvingslag: ”man hörde vingesuset av en ny tid”. Men det kan också vara närmast en ornitologisk fackterm, ”en flock brunänder drar förbi med stort vingesus”.

”under oss sia”: Under är inte en lägesbetecknande preposition utan det substantiv som har med underverk att göra. Hela satsens betydelse är alltså att drömmar med vingesus siar om under för oss. Sia under i stället för sia om under är en möjlig men ovanlig konstruktion som också hör till litterär eller religiös stil. Och den aktuella ordföljden kan bara förekomma i vers. I prosa skulle predikatet sia komma som andra satsdel, nu står det först som fjärde, efter subjekt (Drömmar med vingesus), direkt objekt (under) och indirekt objekt (oss).
foto: Claudia Gründer

”Tänd dina vita ljus, sankta Lucia”. Äntligen problemfritt. Men det är inte överraskande att svårbegripligheterna födde en helt ny och enklare text på sjuttiotalet då luciafirandet blev dagis kanske viktigaste dag på året. Inför surrande filmkameror och tårögda mormödrar sjöng de allvarliga små femåringarna: ”Ute är mörkt och kallt/ I alla husen/ lyser nu överallt/ de tända ljusen./ Se någon kommer där/ jag vet nog vem det är/ sankta Lucia, sankta Lucia.”

Texten är numera så väletablerad att den ingår i respektabla sångböcker. Den har ändå blivit hånad för sin torftighet. Och visst är det enkel vers. Den äldre varianten, med sin stolliga blandning av religiösa ålderdomligheter och fågelmetaforik (ruvafjät och vingesus), uppvisar ändå ett spel med vokalkvaliteter av viss poetiskt värde: i de första raderna dominerar de bakre vokalerna u och o, i andra hälften ljusnar det med det främre i som dominerande vokalljud.

De två texterna står nog för olika syn på poesins uppgift. Dagisvarianten tar av vardagsspråkets ordförråd och har naturlig ordföljd; det är lyrik som vill vara enkel och tydlig. Man kan se den som en fyraårsvariant av den så kallade nyenkelhet som Göran Palm, Lars Bäckström (som skrev en dikt om en disktrasa), Sonja Åkesson och andra framträdde med i början av det optimistiska sextiotalet. Vingesusvarianten vill skapa gåtfullhet och poetisk känsla genom dunkla anspelningar på annan poesi och diffust bildspråk, ett slags kombination av romantik och postmodernism.

Kanske bäst att sjunga Staffan stalledräng

måndag 9 december 2013

"En" istället för "man"?

Veckans språkråd behandlar det nygamla bruket av "en" i stället för "man" ("En bör inte komma för sent"). Vad säger du om fenomenet? (språkrådet.se)

Gilla gärna Språkrådet på Facebook! Då får ni en massa språktips varje vecka. 

http://www.sprakradet.se/17645


tisdag 3 december 2013

"...och så blev det julafton."

Nu börjar det närma sig jul och vad passar inte bättre då än att ta oss an Pälsen som ju har en del med julen att göra :-).

Nästa onsdag, alltså 11 december, träffas vi och har samtal om Hjalmar Söderbergs novell Pälsen. Förbered er genom att läsa novellen och hålla diskussionen i dokumentet på bloggen igång. Det är meningen att ni ska ha satt igång analystänket innan vi träffas och att vara aktiv i det gemensamma dokumentet är en del av uppgiften. 

Vi börjar kl. 9:00 och håller på, som längst, till kl. 12:00. Lokalen vi ska vara i heter Lönnen.

Det ska bli mycket roligt att träffa er allihop!

/Anna-Karin

fredag 29 november 2013

De här råden har egentligen med löpning att göra, men jag tyckte de passade in här också! Lite peppning så här i jultider är väl aldrig fel! 


10 Lessons Running Teaches You About Life

1. When things get tough, just keep going.

When most people encounter a rough patch, they quit.  The truly successful people in the world keep going no matter what.  Never let your setbacks win.

2. Consistency creates habit.

To incorporate anything into your life, you have to make it a habit.  To make something a habit, you have to be consistent.  Whatever it is you’re aiming for, make it a part of your life.

3. You’ll have to get through hell before you get to heaven.

Like all things worth pursuing, you are going to get knocked down, stepped on, and rejected along the way.  Consider this to be part of the path to your goals.  Sometimes it’s more about the journey than the destination.

4. Reaching your goals will take a lot of work.

If it doesn’t, it’s either not a goal, not worth pursuing, or will not have any fulfillment.  Never expect to not put in work and get somewhere.

5. Every aspect of life is mental.

It’s not about what you do or what happens to you, it’s about how to respond to it.  It’s how you decide to carry on.  Your power comes from inside your head.

6.  You do have time– you just have to make it.

If something is important to you, you’ll make time for it.  If not, you’ll make excuses.

7. You define your own limits.

Your limits aren’t put unto you by your parents, other people, or the universe.  You are in total control of it.  You decide whether or not to shoot for the moon or stay right where you are.

8. If you wait for the right conditions, you’ll never get anything done.

Don’t wait for anything or anybody.  You know what you have to do to reach your goals and get things done. Just go do them!

9. Go beyond your limits every day and watch the magic happen.

You’ll be amazed at what you can achieve if you just push yourself a little further.

10. There is peace even in the most chaotic times.

No matter now grueling, stressful, sorrowful, or painful your situation is, there is always a silver lining and something positive to be found.  Seek it out, learn from it, and keep moving on.

http://thedailyrunnerpage.com/2013/09/16/10-lessons-running-teaches-you-about-life/

Att leva i en roman


På fredag, den 6 december, är det dags för dig att leva dig in i romanen som du har läst och låta oss följa med in i den, sett ur dina ögon. Spännande!

Att använda något hjälpmedel för att förstärka presentationen är en fördel. Visa vem du är genom att ha med rekvisita av något slag. Det behöver inte vara att du klär ut dig, men att du har något som förstärker din presentation av karaktären du väljer att vara.

Jag vill nämna också att det är obligatoriskt att medverka på detta någon gång under sin studietid och jag kan i nuläget inte säga när nästa närträff med momentet blir (men någon gång under våren). Utan medverkan på de muntliga tillfällena finns det ingen möjlighet för mig att sätta ett betyg när kursen är slut. Kan man inte medverka på fredag, av olika anledningar, så kan detta innebära att man får förlänga sin studietid.

/Anna-Karin

onsdag 27 november 2013

Språket 
är grädden 
på tankens tårta. 
(P. Gärdenfors)

lördag 16 november 2013

Matkassen

Jag hittade några sidor om Matkassen, som Caroline pratade om i sin presentation förra veckan. Däribland också sidan på Facebook.

http://www.svtplay.se/klipp/1559334/17-000-gillar-valgorenhet-pa-natet

http://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/article17814812.ab

http://www.tv4play.se/program/nyheterna-v%C3%A4st?video_id=2467826

https://www.facebook.com/pages/Matkassen/161513867384504

Det ska bli mycket roligt att se era nya presentationer på tisdag!

Vi ses!
/Anna-Karin

"Tala är guld om du kan de rätta knepen" (DN 25/5 2011)

Ja, gott folk, på fredag 22 november är det dags för närträff inom momentet "Att tala är guld" i Svenska 2. Ni ska, inför närträffen, studera och jämföra Jonas Hassen Khemiris Bästa Beatrice Ask och Martin Luther Kings tal Jag har en dröm, och ni ska också hålla ett eget tal. Allt ni behöver finns självklart under knappen för momentet på kursytan.

Vi börjar dagen kl. 09:00 och vi ska hålla till i salen Lönnen. Hur länge vi håller på beror lite grann på dagsformen hos oss ;-), men senast till 16:00.

Jag vill också ta tillfället i akt och påminna om nästa närträff, den 6 december, till vilken man ska ha läst en roman. Om man inte har börjat läsa så är det hög tid att börja nu.

/Anna-Karin

torsdag 7 november 2013

Flytt av tisdagens närträff!

Vi har stött på ett problem inför tisdagens närträff och det är att vi inte har någon lokal att vara i. Därför flyttar vi närträffen till onsdag 13 november istället och jag hoppas att det är ok för er allihop. 

tisdag 5 november 2013

Dags för närträff i Svenska1!

Nästa tisdag, den 12 november kl 9- ? (men längst till 16), är det dags för närträff! Vi ska denna dag ta del av era presentationer av reklamannonsen och vi ska förbereda oss inför nästa muntliga tillfälle (del av det nationella provet) som är veckan efter, dvs. 19/11.

Jag förstår att det kan vara svårt att komma på något att göra reklam om, men för att avdramatisera det hela så finns en presentation på kursytan för momentet där ni ser ungefär vad som är tänkt. MEN, se det som ett tips! Det är fortfarande bara fantasin som säger stopp :-) Det viktiga är egentligen inte vad ni väljer att ha i annonsen, utan hur ni framför er presentation. Kika igenom kunskapskraven och se vad som gäller för den muntliga delen. 

Det kan vara bra att veta att vi kommer att ha våra närträffar tillsammans med de elever som läser Svenska som andraspråk 1, vilket innebär att mottagaranpassningen blir extra viktig. En bred värmländska kanske måste slätas ut lite... ;-), och det är viktigt att vara tydlig, men det gäller ju i alla lägen, eller hur!

Under dessa dagar gäller obligatorisk närvaro och för er som av olika anledningar (sjukdom, jobb, glömska etc.) inte kan närvara så gäller nästa tillfälle som kommer i kursen, vilket i nuläget inte är fastställt, men det kommer i alla fall bli runt april/maj. Detta kan alltså innebära att man får ansöka om förlängd studietid i de fall där nästa träff infaller efter stopptid.

Vi ses!

Dags för närträff 3!

På fredag, 8/11, är det dags för närträff i kursen Svenska 3 och vi startar dagen kl. 9:00.

Er uppgift till den här gången är ju att samla fakta om era ämnen. Jag har delat ett dokument med er där jag vill att ni skriver in de källor som ni har hittat. Vi kommer tillsammans att jobba med dessa på fredag.

Vi ses!

söndag 3 november 2013

måndag 28 oktober 2013

Allhelgona eller halloween?

Snart är det allhelgona. Eller är det halloween? 

Vad är skillnaden, och ska helgdagarna skrivas med stor eller liten begynnelsebokstav? På Språkrådets webbplats får du svar. http://www.sprakradet.se/2124#item104700

söndag 27 oktober 2013

Extrainsatt närträff Svenska 3

Eftersom det var några stycken som inte närvarade på närträff 2 förra fredagen (18/10) så har jag och Pernilla satt in ett extra tillfälle på torsdag 31 oktober kl. 13:00 där ni som inte kunde närvara ska göra era anföranden, samt att ni som behöver (eller vill) komplettera har chansen att göra det. Vi kommer även, ganska översiktligt, gå igenom vad som gäller till nästa närträff, den 8 november. Gå in på uppgiften "Det är bara att googla" och läs mer om vad som ska göras innan den träffen, så att ni är lite förberedda och kan ställa frågor.

Meddela mig om du har tänkt närvara. 

fredag 11 oktober 2013

Närträff Svenska 3

På fredag, den 18 oktober kl. 08:30 i salen Lönnen, är det dags för närträff i Svenska 3 där ni ska presentera, och argumentera för, ert val av ämne för den vetenskapliga texten i ett anförande. Det ska bli mycket intressant att få höra vilken linje ni har valt inom språkhistorian. Det finns ju en del att välja på :-).


Vi kommer också, på träffen, att lotsa er vidare i nästa steg i er vetenskapliga text.

Något jag vill nämna för er, och påminna om, är att vi har den här närträffen tillsammans med Svenska som andraspråk 3, vilket innebär att mottagaranpassningen blir extra viktig. Använd er gärna av ett presentationsprogram av något slag (det finns ett i Drive) för att göra det extra tydligt för oss som lyssnar.

fredag 27 september 2013

Dags för närträff!

Om en vecka, närmare bestämt fredagen den 4 oktober, är det dags för närträff inom momentet "Att tala är guld" i Svenska 2. Ni ska, inför närträffen, studera och jämföra Jonas Hassen Khemiris Bästa Beatrice Ask och Martin Luther Kings tal Jag har en dröm, och ni ska också hålla ett eget tal.

Vi börjar dagen kl. 09:00 och vi ska hålla till i salen Lönnen. Hur länge vi håller på beror lite grann på dagsformen hos oss ;-), och hur många som kommer att närvara, men jag tror inte att det blir så länge som till 16:00 (som det står i uppgiften).

Nästa närträff i momentet "Att tala är guld" kommer att vara den 22 november. För er som närvarar den här gången, och som har stopptid som möjliggör att man är med på nästa också, är ju det ett tillfälle att förbättra sitt tal till exempel. Man behöver alltså inte göra ett nytt tal om man är med två gånger, utan har istället möjligheten att göra det bättre utifrån responsen som man får första gången.

Jag vill att de som har tänkt närvara vid närträffen nästa vecka meddelar detta till mig.

Trevlig helg!
/Anna-Karin

tisdag 27 augusti 2013

Språkskola i morgonsoffan

Gomorron Sverige har på måndagar börjat ha språkskola i samarbete med Språkrådet. Aktuella ämnen tas upp och Lena Lind Palicki svarar även på språkfrågor från tittarna. Här nedan är första avsnittet, och du kan även hitta fler via SvtPlay och Språkrådet. http://www.sprakradet.se/16964

Ni glömmer väl förresten inte att gilla Säffle Lärcenter på facebook!

 

fredag 16 augusti 2013

Det känns i luften...

På Säffle Lärcenter har vi ju egentligen ingenting som heter termin, eftersom vi har intag på våra gymnasiekurser en gång i månaden, men det kan ändå inte hjälpas att den kommande måndagen känns som en slags uppstart. Nya elever kommer, och gamla elever som ska börja andra kurser kommer. Alla med olika mål att sträva mot. Alltid lika roligt! Det känns i luften att det är dags att koppla in startkablarna och köra igång!


tisdag 6 augusti 2013

Dags att väcka hjärnan!

Semestern är slut och det är dags att väcka hjärnan igen! Sommaren har ju varit, eller är (den är ju trots allt inte slut än...), helt fantastisk och vi har fått sol så det räcker och blir över.

Men, då vet ni att jag är igång igen och det är bara att höra av sig om det är något ni funderar över. För info, så kommer det att ske förändringar på kursytorna och i kurserna under veckan. Det är kanske främst Svenska 2 som det kommer att märkas mest på, men även i Svenska 1. Jag återkommer med mer information kring detta. /A-K

torsdag 20 juni 2013

Trevlig sommar!


Jag vill önska er alla en trevlig sommar! Vi ses i augusti igen!
/Anna-Karin

söndag 16 juni 2013

Vill bara tala om att...

...veckan som kommer, alltså vecka 25, är sista veckan som jag är tillgänglig innan jag går på semester. Ni träffar mig igen från och med 5 augusti.


onsdag 12 juni 2013

Debatten om hen

Debatten om hen verkar aldrig få en ände, vilket ju är intressant i sig om ni frågar mig. Språkforskaren Karin Milles menar att "Många tror att det handlar om att avskaffa hon och han" och det är också uppfattningen jag får från många av eleverna i Svenska 2, där man ska skriva en argumenterande text om ämnet.


Aftonbladets bilaga Wendela publicerar idag (12 juni) en artikel om just detta och Wendelas krönikör Åsa Erlandsson hänger på. Ni kan läsa bägge här:


Artikel: Nu ratar de unga föräldrarna ’hen’
Krönika: ”En mördande tråkig debatt”

torsdag 6 juni 2013

Özz Nûjen: Dålig stämning


I lördags, 1 juni, så blev jag, efter en hel del zappande, sittandes och titta på Özz Nûjens enmansshow om Sverige. Han tog upp många träffande saker, både om oss svenskar och om invandrare, på ett ironiskt men också mycket allvarsamt sätt.

Beskrivningen som finns om programmet lyder:
"Komikerns Özz Nûjens första soloshow handlar om vårt Sverige igår och idag. Det handlar om dig, mig och oss, om nysvenskar och ursvenskar. Det handlar om kärlek och likgiltighet, om mod och feghet och om att vi alla är hycklare på något sätt. Föreställningen är inspelad inför publik på Rival i Stockholm."

Programmet ligger ute på Svt-play till den 1 juli och jag tycker absolut att ni ska ta er tid att titta på det. Klicka på bilden så kommer ni direkt till sidan.


måndag 27 maj 2013

Veckans språkråd

Veckans språkråd från Språkrådet handlar om ordet hen. De har ändrat lite i råden i Frågelådan och detta kan ni läsa mer om HÄR

fredag 17 maj 2013

Den store Gatsby



Den store Gatsby (The great Gatsby) är en film som jag har väntat på! Den är baserad på F. Scott. Fitzgeralds roman från 1926 med samma namn. Jag förväntar mig en storslagen film eftersom regissören är densamma som till, en annan av mina favoriter, Romeo och Julia - Baz Luhrmann.

Boken har jag läst flera gånger, så den kan jag absolut rekommendera. Att läsa den på originalspråket är en fördel, så för er som läser engelska kanske detta kan vara ett alternativ, men den är såklart bra på svenska också.

Filmen går upp den 22 maj på Saga-biografen i Säffle.

Trevlig helg! /Anna-Karin

tisdag 30 april 2013

Att tala är guld


Det börjar närma sig närträff i Svenska 2 med momentet Att tala är guld!

Nästa vecka, tisdagen den 7 maj träffas vi och tar del av era förberedda muntliga anföranden. Vi ska också bearbeta Alejandro Leiva Wengers novell Elixir tillsammans. Förbered er genom att, dels hålla diskussionen i dokumentet på bloggen igång, och dels ta del av, och fundera igenom, frågorna på s. 305 i kursboken.

Ta gärna del av debattinlägget som Alejandro Leiva Wenger gjorde i DN.se 2006 också. Du hittar det i ett tidigare inlägg på min blogg HÄR.

Vi börjar kl. 9:00 och håller på, som längst, till kl. 16:00. Lokalen vi ska vara i heter Asken och ligger mittemot elevfikat på Lärcenter.

Närträffen är obligatorisk så till vida att man måste genomföra den någon gång under sin studietid. Det blir ingen mer närträff innan sommaren och datum för hösten är inte fastställda än, men jag återkommer om detta efter semestern. Man har självklart möjlighet att närvara vid flera för att, eventuellt, försöka förbättra sig. 

Meddela mig om du har tänkt närvara på nästa veckas närträff så att jag vet, på ett ungefär, hur många som kommer. 

Det ska bli mycket roligt att träffa er allihop!

/Anna-Karin

måndag 8 april 2013

Svenska 1 - Dags för redovisning och information!


Nästa onsdag, den 17 april kl 9-16, är det dags för närträff (Svenska 1) igen! Vi ska denna dag ta del av era presentationer av reklamannonsen och vi ska förbereda oss inför det nationella provet som vi genomför 24 och 25 april.

Jag förstår att det kan vara svårt att komma på något att göra reklam om, men för att avdramatisera det hela så finns en presentation på kursytan för momentet där ni ser ungefär vad som är tänkt. MEN, se det som ett tips! Det är fortfarande bara fantasin som säger stopp :-) Det viktiga är egentligen inte vad ni väljer att ha i annonsen, utan hur ni framför er presentation. Kika igenom kunskapskraven och se vad som gäller för den muntliga delen.

Det kan vara bra att veta att vi kommer att ha vår närträff och det nationella provet tillsammans med de elever som läser Svenska som andraspråk 1, vilket innebär att mottagaranpassningen blir extra viktig. En bred värmländska kanske måste slätas ut lite... ;-), och det är viktigt att vara tydlig, men det gäller ju i alla lägen, eller hur!

Under denna dag gäller obligatorisk närvaro och för er som av olika anledningar (sjukdom, jobb, glömska etc.) inte kan närvara så gäller nästa tillfälle som kommer i kursen, vilket i nuläget är 22 maj (nationellt prov 29 och 31 maj). Detta kan alltså innebära att man får ansöka om förlängd studietid i de fall där nästa träff infaller efter stopptid.

För er som har stopptid i juni/juli skulle jag kanske rekommendera att göra presentationen och det nationella provet vid det senare tillfället, alltså i slutet av maj, men det väljer ni själva. Det beror ju på hur långt ni har hunnit i kursen.

I vilket fall som helst, så vill jag att ni som har tänkt närvara på närträffen 17 april och genomföra provet 24 och 25 april, meddelar detta till mig. 

måndag 25 mars 2013

"Skum kanin med ananassmak"

I söndagens Nyhetsmorgon (24/3) avhandlades det som svenska folket har en slags hatkärlek till - särskrivningar. Med anledning av att boken om särskrivningar, Skum kanin med ananassmak, har kommit ut så medverkade författarna till den, Stellan Löfving och David Stark. Du kan se intervjun om du klickar på länken: www.tv4.se/nyhetsmorgon

Det är i alla fall en bok som jag tänker köpa!
www.bokus.com


Nu börjar det bli dags!

På onsdag är det, som sagt, dags för närträff och vår diskussion om Pälsen. En del av er har börjat ge sig in i diskussionen i det gemensamma dokumentet på bloggen och jag råder er andra, som inte har hittat dit än, att göra detsamma.

Här läggs grunden för vårt gemensamma samtal på onsdag och det är en klar fördel att ha påbörjat det innan. Självklart kan diskussionen fortsätta även efter närträffen, men det är roligt om ni sätter fart i den redan nu!

Jag vill också påpeka att det inte behöver vara några långa utlägg i dokumentet, utan det kan handla om precis vad som helst och det kan bestå av en enda mening, om så är.

Vi ses på onsdag! /Anna-Karin

fredag 22 mars 2013

Grammatikens dag

Hej på er!
Visste ni att grammatiken har en helt egen dag? Visst är det fantastiskt ;-)! Just idag, 22 mars, så infaller den här dagen.

Vet inte riktigt hur man ska fira den, eftersom vi bor ganska långt från de ställen där de har evenemang, men hemsidan för grammtikdagen har lite smått och gott att bjuda på, bl.a. ett quiz där ni kan testa era kunskaper. Du kommer till sidan om du klickar på länken: grammatikdagen.se

Trevlig helg!

tisdag 19 mars 2013

Närträff "Pälsen"

Nu börjar det närma sig närträff! Det är dags att ta oss an "Pälsen".

Nästa onsdag, alltså 27 mars, träffas vi och bearbetar Hjalmar Söderbergs novell Pälsen tillsammans. Förbered er genom att läsa novellen, hålla diskussionen i dokumentet på bloggen igång, och även ta del av, och fundera igenom frågorna på s. 97-99 i Handboken.

Vi börjar kl. 9:00 och håller på, som längst, till kl. 12:00. Lokalen vi ska vara i heter Aspen och ligger i mitten av Lärcenter, mittemot elevfikat.

Närträffen är obligatorisk så till vida att man måste genomföra den någon gång under sin studietid och nästa tillfälle är 15 maj. Man har självklart möjlighet att närvara vid flera för att, eventuellt, försöka förbättra sig. Det kan vara bra att ha i åtanke att alla kunskapskrav inom E, C eller A måste vara uppnådda för att jag ska kunna sätta ett visst betyg i slutet av kursen.

Meddela mig gärna om du har tänkt närvara på nästa veckas närträff så att jag vet, på ett ungefär, hur många som kommer. 

Det ska bli mycket roligt att träffa er allihop!

/Anna-Karin

söndag 10 mars 2013

För er som ska vara med på närträff!

Glöm inte bort att nyttja det gemensamma dokumentet på bloggen som förberedelse inför diskussionen om "Elixir" på tisdag!

Du kommer till dokumentet här: Gemensamt dokument "Elixir"

Meddela mig gärna om du har tänkt komma på närträffen.
/A-K

måndag 4 mars 2013

Att tala är guld

Det börjar närma sig närträff i Svenska 2!

Nästa vecka, tisdagen den 12 mars träffas vi och tar del av era förberedda muntliga anföranden. Vi ska också bearbeta Alejandro Leiva Wengers novell Elixir tillsammans. Förbered er genom att, dels hålla diskussionen i dokumentet på bloggen igång, och dels ta del av, och fundera igenom, frågorna på s. 305 i kursboken.

Ta gärna del av debattinlägget som Alejandro Leiva Wenger gjorde i DN.se 2006 också. Du hittar det i ett tidigare inlägg på min blogg HÄR.

Vi börjar kl. 9:00 och håller på, som längst, till kl. 16:00. Lokalen vi ska vara i heter Asken och ligger mittemot elevfikat på Lärcenter.

Närträffen är obligatorisk så till vida att man måste genomföra den någon gång under sin studietid och nästa tillfälle är 7 maj. Man har självklart möjlighet att närvara vid flera för att, eventuellt, försöka förbättra sig. 

Meddela mig gärna om du har tänkt närvara på nästa veckas närträff så att jag vet, på ett ungefär, hur många som kommer. 

Det ska bli mycket roligt att träffa er allihop!

/Anna-Karin

fredag 22 februari 2013

Vecka 9

Vecka 9 är jag ledig och alltså inte anträffbar på lärcenter. Däremot kommer jag att hålla koll på mejlen, så har ni frågor så är det den vägen ni ska gå.
/Anna-Karin

tisdag 19 februari 2013

Hederskultur

I Nyhetsmorgon Söndag, 17 februari, fanns Arkan Asaad på plats för att berätta om den slags hederskultur som man sällan hör talas om, nämligen att som kille bli bortgift mot sin vilja. I momentet Hårda familjeregler nuddar vi ju lite vid detta i  Mateo Falcone, att killar utsätts för hedersvåld.

Det var en mycket sevärd intervju, som jag tycker att ni ska ta del av. Ni kommer direkt till klippet genom att klicka på länken: Nyhetsmorgon Söndag

Assad har också skrivit en bok om detta, Stjärnlösa nätter, som, i alla fall jag, blev mycket nyfiken på.

torsdag 7 februari 2013

Studiestugan i svenska läggs ner

Det verkar inte finnas något större behov av studiestuga i svenska och därför har jag tagit beslutet att lägga ner den. Självklart finns jag till hands ändå och ni kan gärna boka upp en tid för hjälp om ni vill vara säkra på att jag finns på plats.

Mvh Anna-Karin

onsdag 6 februari 2013

Samiska nationaldagen idag, 6 februari

"Den 6 februari är det Samernas nationaldag och den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. 
 
Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Datumet, den 6 februari hedrar minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim samma datum 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder och över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågeställningar. Mötet samlande över hundra personer varav en stor del kvinnor. Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet.

Den samiska flaggan är som nationaldagen gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska Samekonferensen i Åre och är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement för samerna.

Grön: växtlighet, naturen och landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad
Blå: vattnet som är ett livselixir
Röd: elden som står för värme och kärlek
Gul: solen som står för långsiktigt liv

Den runda ringen i flaggan är symbolen för andlighet som binder ihop de fyra elementen.
1986 utsågs Sámi soga lávlla som den officiella samiska nationalsången. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Melodin är komponerad av Arne Sörlie."

Källa: Hela texten är från Sàpmi, http://www.samer.se/GetDoc?meta_id=3581
Bildkälla: Sàpmi, http://www.samer.se/GetDoc?meta_id=3581

onsdag 23 januari 2013

Ett hett tips till alla er som avslutar kurser nu!



På tisdag 29 januari har vi kursintroduktioner igen, så vill ni sälja kursböcker som ni inte behöver efter avslutad kurs så är det läge att sätta upp lappar på anslagstavlan i korridoren (vid elevfikat). Eller om ni lämnar uppgifter till mig som jag kan vidarebefodra.
/A-K

måndag 14 januari 2013

Sverige mot särskrivning

"Särskrivningar skrämmer mig mer än Sean Banan och terrorister". Ja, det här är ju inte mina ord, men särskrivningar har en tendens att ge mig rysningar. På Facebook har jag "gillat" en grupp som heter Sverige mot särskrivning (ja, jag vet att det är lite nördigt... men ni får kalla det arbetsskada) och får då och då uppdateringar inom ämnet. Igår tipsade de om en krönika, skriven av DN:s Fredrik Strage i februari 2012, som de tyckte att man skulle läsa igen. Därför tänkte jag delge er den.

Dels behandlar den ett ämne som är aktuellt hela tiden, och dels kan ni läsa den i syfte att se hur en krönika kan se ut som textform. Håll gärna utkik själva efter särskrivningar och publicera bilder på elevbloggen!

Trevlig läsning! Länk till krönikan "Särskrivningar skrämmer mig mer än Sean Banan och terrorister"

fredag 11 januari 2013

"Visst har meänkieli en framtid"



"Visst har meänkieli en framtid. Det säger Eva Kvist i Pajala. Hon har språket som modersmål och gör radioprogram på meänkieli för Radio Norrbotten. Hon talar det också med sina små barn och gör därmed vad hon kan för att säkra språkets framtid. Den möjligheten har inte alla unga som vuxit upp i en familj där föräldrarna talade meänkieli – det var ett språk med låg status och långt ifrån alla talade det med sin barn.

Språklagen ger nu visst skydd åt språket och stöd åt talare av det, men författaren Bengt Pohjanen tycker de insatserna är bristfälliga. Han har skrivit flera verk på meänkieli och är engagerad i debatten kring och vården av språket." (Språket i P1. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/138619?programid=411)

Detta är beskrivningen för programmet Språket i P1, som gick i tisdags, 8 januari. Där tas minoritetsspråket meänkeieli upp och det kan ju vara intressant för, framförallt, er som läser Svenska 2.

I programmet besvarar också professor Lars-Gunnar Andersson på dessa lyssnarfrågor:
- substantivet 'karl' och namnet 'Karl' stavas ju lika, men varför uttalas de olika?
- är 'sär skrivning' det vanligaste exemplet på särskrivning?
- och ett resonemang om utbredning och tänkbara orsaker till särskrivning

Klicka på länken, så kommer du till programmet.
Sveriges radio - Språket i P1

torsdag 3 januari 2013

God fortsättning!

Ja, jag vet inte hur det är med er, men nog känns det som att man skulle behöva ett par startkablar för att komma igång i vissa avseenden. Den goda maten och all choklad som man har stoppat i sig under jul har gjort sig till känna genom trånga byxor och man skulle allt behöva en spark där bak för att komma igång med både det ena och det andra. ;-)

Här på Lärcenter är vi i alla fall i full gång igen och nästa vecka kör jag studiestuga som vanligt. Tisdag 14:30-16:00.